Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Από την ομιλία
του Γιώργου Αιμ. Παγουρόπουλου
Αγρότη – Γεωπόνου
κατά την διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων, τον Ιούνιο του 2009,
στο Πλατανόδασος του Σπερχειού ποταμού, στο Καστρί του Ν. Φθιώτιδας

Ιούνιος 1957, οι αγρότες μας , ξεκινούν τον θερισμό και αλωνισμό που θα ολοκληρωθεί δύο μήνες αργότερα. Και το αποτέλεσμα, η Ελληνική αγροτιά αγκαλιά με το όνειρο.
Η χώρα αποκτά για πρώτη φορά στην Ιστορία της επάρκεια σε σιτάρι.
Χωρίς αξιόλογο μηχανολογικό εξοπλισμό, χωρίς πακτωλό ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, χωρίς ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες. Αιχμή του δόρατος το όραμα.
Σήμερα, με την « βοήθεια » της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εισαγωγές σιτηρών πληρώνουμε κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια ευρώ , εισάγουμε όσπρια , φρούτα , λαχανικά, ψάρια, ενώ για εισαγωγές κρέατος, γάλακτος, τυριών δαπανούμε κάθε χρόνο γύρω στο ένα δις. Ευρώ, σχεδόν περισσότερα απ’ ότι δίνουμε για εισαγωγές πετρελαίου.
Σταθμός της Ελληνικής Γεωργίας η ένταξη στην τότε Ε.Ο.Κ.
Τα γνωστά συνθήματα της εποχής για τους αγρότες:
«Εάν δεν είναι τιμές Βρυξελλών θα είναι τιμές Αθηνών»
«μπαίνουμε σε μια τεράστια αγορά δεκάδων εκατομμυρίων καταναλωτών όποιος ξέρει μπάνιο θα κολυμπήσει» και άλλα πολλά παρόμοια
Πρώτο μεγάλο χτύπημα για τις ελληνικές εξαγωγές η απαγόρευση κλήρινκ στο εμπόριο, χάνουμε τεράστιες παραδοσιακές αγορές, τώρα όλες οι αξίες πρέπει να αποτιμούνται σε γερμανικά μάρκα.

Η δεκαετία του 1980 , η χρυσή δεκαετία για την Ελληνική γεωργία.

Αντίθετα, κατά τη δεκαετία του 1990 οι εγγυημένες τιμές των γεωργικών προϊόντων σε πολλές περιπτώσεις μειώθηκαν, επεκτάθηκε η εφαρμογή των κατωφλίων και των ποσοστώσεων , που αποτελούν ποσοτικά όρια στην αύξηση του όγκου της παραγωγής. Τέλος ο μηχανισμός switch-over που θεσπίσθηκε το 1984 στο κοινοτικό γεωργονομισματικό καθεστώς, με σκοπό να αποτραπεί η εξέλιξη των γεωργικών συναλλαγματικών ισοτιμιών υπο τις ίδιες συνθήκες με τις νομισματικές ισοτιμίες, καταργήθηκε από την 1η Φεβρουαρίου 1995.
Παράλληλα η εισαγωγή του ευρώ στην ΕΕ συνετέλεσε στην επανεθνικοποίησή της αγροτικής πολιτικής που είχε ως συνέπεια τη μείωση κατά 15% των επιδοτήσεων της ΕΕ προς τους αγρότες της χώρας μας , ενώ η αδρανοποίηση του μηχανισμού των πράσινων ισοτιμιών κατάργησε τη δυνατότητα εξασφάλισης πρόσθετων εισοδημάτων για τους αγρότες μέσω υποτιμήσεων. Τέλος λόγω κακής διαχείρισης των Κ.Π.Σ. χάθηκε το συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή ορισμένων αγροτικών προϊόντων. Το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο.
Η αναθεώρηση της Κ.Α.Π. κατά το 1992, η οποία είχε ως κύριο στόχο της τομέα της φυτικής παραγωγής , εισήγαγε για πρώτη φορά την ανάγκη μετάβασης από το σύστημα στήριξης τιμών σε ένα ελεγχόμενο σύστημα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος , με απευθείας ενισχύσεις
(στρεμματικές ή κατά κεφαλή). Ταυτόχρονα αφήνει τις τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί βαθμιαία να μειωθούν στα διεθνή επίπεδα, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιδοτήσεων των εξαγωγών.
Με την συμφωνία της GATT στον αγροτικό τομέα επιχειρείται η μείωση του γεωργικού προστατευτισμού στην πρόσβαση στην αγορά ( προστασία στα σύνορα) , στην εσωτερική στήριξη και στον ανταγωνισμό στις εξαγωγές.

Είναι ενδιαφέρον να διαβάσουμε το τι έγραφε πριν δέκα χρόνια, η οικονομική ενημέρωση της Ιονικής Τράπεζας, στην τριμηνιαία της έκθεση τον Οκτώβριο - Δεκέμβριο 1997
«Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων αγροτικών μας προϊόντων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης τους και της μείωσης του ανά μονάδα κόστους παραγωγής, είναι δυνατόν να επιτευχθεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας , μέσω μέτρων, μερικά εκ των οποίων αναφέρουμε ενδεικτικά:
Εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και μεθόδων
Η συνένωση του μικρού κλήρου
Η ενίσχυση του όγκου της παραγωγής σε προϊόντα χαμηλού κόστους και υψηλής ποιότητας
Η ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών στον τομέα της εμπορίας και μεταποίησης , με τη εφαρμογή προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των μονάδων μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων.»
Κύριοι , μείωση κόστους παραγωγής , επιτυγχάνεται μόνο με τη μείωση των άμεσων και έμμεσων φόρων π.χ. στις Η.Π.Α. το κράτος δεν επιβάλει Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια ( σπόρους, αγροχημικά, γεωργικά μηχανήματα) .

Στις 20 Οκτωβρίου 2005 σε ημερίδα στην Αθήνα με θέμα «Η συμβολή της Αγροτικής Οικονομίας και της Κ.Α.Π. στην αναπτυξιακή πορεία της Ε.Ε.» μεταξύ των άλλων λέγεται ότι:
«Είναι προφανές ότι η εικόνα του Έλληνα αγρότη άλλαξε τελείως. Βελτιώθηκε το επίπεδο διαβίωσης του, βελτιώθηκε κυρίως η ποιότητα της ζωής του. Μικρά και μεγάλα έργα στην Ελληνική ύπαιθρο, από αρδευτικά έως μεγάλους άξονες κυκλοφορίας , υποδομές υγείας και παιδείας που αναπτύχθηκαν στην περιφέρεια ( νοσοκομεία περιφερειακά, Πανεπιστήμια , σχολεία) έχουν αλλάξει τελείως την εικόνα της υπαίθρου.»
Ζούμε στην ύπαιθρο, αλλά δεν είδαμε τίποτα από τα προαναφερόμενα. Απεναντίας στα χαρτιά παρουσιάζονται σημαντικά έργα , όπως βιολογικοί καθαρισμοί, που ποτέ όμως δεν λειτούργησαν , σύνδεσμος απορριμμάτων
προτιμάμε τις χωματερές και τα ….. ποτάμια , αγροτικοί αναδασμοί της γής,
με αδιαφανείς και παράνομες μεθόδους αρπάζουν την αγροτική ιδιοκτησία , σε μερικές περιπτώσεις εφαρμόζονται ακόμα και σε περιοχές προστατευόμενες Natura 2000 , φράγματα ,που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά !!
Ποιο είναι το πρόβλημα ; Απλά χάθηκε το όραμα.

Τον Απρίλιο του 2006 στο 1ο πανελλήνιο αγροτικό συνέδριο, αποτυπώνεται το αδιέξοδο της γεωργίας και των αγροτών μας.
«Η γεωργία μας πρέπει και μπορεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να πάρει τη θέση που της αρμόζει , μια θέση που θα την κάνει ανθεκτική και ανεπηρέαστη από τις όποιες εξελίξεις της Κ.Α.Π. και της παγκοσμιοποίησης. Τέλος στην απογοήτευση και στην απαισιοδοξία των αγροτών μας.»

Το 2008 το έλλειμμα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο έφτασε τα 4 δις ευρώ. Στα 4 δις ευρώ υπολογίζεται και η αξία της γεωργικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων. Δηλαδή , η Ελληνική γεωργία παράγει το ένα τρίτο των προϊόντων για τη διατροφή των Ελλήνων και τα δύο τρίτα εισάγονται.

Στις 15.02.2009 στα Καμένα Βούρλα στον Εθνικό διάλογο για το μέλλον της Ελληνικής γεωργίας, παρόντες ήσαν ο υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης &Τροφίμων και οι ……..αντιπρόσωποι των αγροτών, οι αγροτοσυνδικαλιστές τους !! Απών, ο μοναδικός ίσως μετά την τουριστική βιομηχανία ,παραγωγικός ιστός της χώρας, οι αγρότες μας. Σκοπός μας είπε ο αρμόδιος υπουργός, σας διαβάζω το επίσημο δελτίο τύπου του υπουργείου, είναι να αναζητήσουμε μαζί τις αναγκαίες λύσεις, να αναζητήσουμε τις μεγάλες προτεραιότητες , να προσανατολιστούμε προς το μέλλον , με δύο στόχους το ενδιαφέρον για τον αγροτικό κόσμο και την συμμετοχική Δημοκρατία με όλες τις κατηγορίες αγροτών.

Μόλις πριν μερικούς μήνες στο ίδιο μέρος, στα Καμένα Βούρλα, ιδιωτική εταιρεία , ανάδοχος του έργου ποια είναι η επικερδέστερη καλλιέργεια για τις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, είχε προτείνει την καλλιέργεια της Ελαιοκράμβης , με το σκεπτικό ότι αφού καλλιεργείται σκληρό σιτάρι και οι παραγωγοί ήδη ζημιώνονται περίπου 30 ευρώ ανά στρέμμα, τώρα με την Ελαιοκράμβη ζημιώνονται 20 ευρώ ανά στρέμμα , δηλαδή έχουν ένα «όφελος» περίπου 10 ευρώ ανά στρέμμα. Ευτυχώς που και πάλι οι αγρότες ήταν απόντες γιατί αν άκουγαν αυτές τις ανοησίες σε συνδυασμό με το πόσο η ιδιωτική εταιρεία χρέωσε το υπουργείο για την εν λόγω οικονομική μελέτη, θα είχαμε ……..κωμικοτραγικές σκηνές.

Τι λένε σήμερα σε ημερίδες ; Ποιες λύσεις προτείνουν ;

1) Ενεργειακές καλλιέργειες-παραγωγή βιοκαυσίμων
Το μέλλον της Ελληνικής γεωργίας μπορεί να βασιστεί στην παραγωγή βιοκαυσίμων από ειδικές καλλιέργειες φυτών, τις οποίες θα επιβλέπουν και θα φροντίζουν ειδικά ……………ρομπότ !!! σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα , που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 21ης Αgrotica.
Παραδοσιακές καλλιέργειες μπορούν να μετατραπούν σε ενεργειακές, διότι μεταξύ των άλλων ελαχιστοποιούν τις ………αρνητικές περιβαλλοντικές επιδράσεις !!!όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ίδια ημερίδα καθηγητής της Γεωπονικής στο Α.Π.Θ. και πρόσθεσε ότι οι αγρότες μπορούν να δουν τα βιοκαύσιμα ως επιχειρηματική ευκαιρία.
Είναι ήδη σε όλους γνωστό ότι τα βιοκαύσιμα 1ης γενιάς είναι αντιοικονομικά και αντιοικολογικά , ήδη προωθούνται τα βιοκάυσιμα 2ης γενιάς ( φυτικά υπολείμματα καλλιεργειών κλπ) , ενώ σε λίγο θα είναι τεχνολογικά δυνατή η παραγωγή βιοκαυσίμων 3ης γενιάς, όπως αστικά λύματα κλπ.

2)Αρωματικά & φαρμακευτικά φυτά – Αιθέρια έλαια
Εισάγονται πάμφθηνα από τρίτες χώρες

3)Προοπτικές εναλλακτικής αξιοποίησης παραδοσιακών καλλιεργειών
Καταργήσαμε τον παραδοσιακό καπνό και καλλιεργούμε …..αγκινάρες με ….προοπτική!

4)Δυνατότητες και προοπτικές της Κτηνοτροφίας- Η σύγχρονη προοπτική
Στηρίζεται σε μια απόφαση της Ε.Ε. για το τι θεωρείται νωπό γάλα.

5)Προοπτικές μελισσοκομίας- σηροτροφίας
Εισαγωγές από Κίνα

6)Δασική αξιοποίηση γεωργικών εκτάσεων
Μήπως εννοούν το αντίθετο
7) Συμβολαιακή γεωργία
Για να έχουμε στα χέρια μας ακάλυπτες επιταγές


8)Προϊόντα ονομασίας προέλευσης
Θα πουλάμε μηδική Σπερχειού και θα λέμε ότι είναι καλύτερη από την Μηδική του Αξιού !! Και οι αγρότες του Αξιού , θα λένε το ίδιο για την δική τους !!

9)Ομάδες παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις
Μάλλον έως τώρα η ιστορία δείχνει ότι κέρδισαν αυτοί που ήλεγχαν και κατεύθυναν τις ομάδες.

10)Ηλεκτρονικό εμπόριο & άλλα σύγχρονα μέσα προώθησης πωλήσεων
Αυτό μάλλον το αντέγραψαν στην βιασύνη και προχειρότητά τους από το Γερμανικό υπουργείο της Γεωργίας, όπου πέρυσι ολοκληρώθηκε το έργο «αγροτικό δίκτυο οπτικών ινών» σε ολόκληρη την Γερμανική ύπαιθρο.

11)Αναπτυξιακά προγράμματα – χρηματοδοτήσεις
Εδώ είμαστε !! Ας μην αναφερθούμε καλύτερα καθόλου γι’ αυτά τα …..αναπτυξιακά προγράμματα και τους ……..μελετητές
Στις ημερίδες αυτές , καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά εκπρόσωποι αγροτών, γεωπόνοι , επιχειρηματίες του αγροτικού χώρου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κρατικών φορέων, εκπρόσωποι κλαδικών οργανώσεων., κλαδικών συνδέσμων και αγροτικών συνεταιριστικών ενώσεων.
Παρόντες όλοι οι ειδικοί σε θέματα αγροτικής και Περιφερειακής ανάπτυξης και όλοι όσοι ………….ενδιαφέρονται για την Ελληνική γεωργία.
Στην πραγματικότητα αναλώνουν επιδοτούμενα προγράμματα ενημέρωσης.

Ας εξετάσουμε τώρα τον ευρωπαϊκό παραλογισμό με την βοήθεια πραγματικού περιστατικού, μεταξύ των πολλών που συμβαίνουν σχετικά με το καθεστώς των προστίμων από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.
Έλληνας εξαγωγέας σταφίδας δημιουργεί , βοηθούμενος από αρμόδιους υπαλλήλους πλαστά έγγραφα και τσεπώνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που προφανώς τα μοιράζονται όλοι οι οποίοι συμμετείχαν στην «εξαγωγική διαδικασία» !! Μετά από χρόνια τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. ανακαλύπτουν την απάτη και επιβάλλουν πρόστιμο στην Ελλάδα για δήθεν ελλιπείς ελέγχους. Έτσι ουσιαστικά μεταφέρθηκαν χρήματα από το κράτος , στον «εξαγωγέα σταφίδας» μέσω του κοινοτικού προστίμου. Γιατί όμως δεν τιμωρείται ο ένοχος ?
Καταγγέλλω την Ευρωπαϊκή επιτροπή και τα αρμόδια κοινοτικά όργανα , ότι παράνομα καταδικάζουν την πατρίδα μου σε τεράστια πρόστιμα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Οι πραγματικοί ένοχοι είναι συγκεκριμένες ομάδες αλλά και μεμονωμένα άτομα που δρουν συστηματικά με την υποστήριξη του διευθυντικού κατεστημένου και την ανοχή των εκάστοτε κυβερνώντων, θησαυρίζουν σε βάρος των αγροτών αλλά και ολόκληρου του υγιούς παραγωγικού ιστού της χώρας και αντί να πληρώνουν αυτοί τα πρόστιμα, τα πληρώνει η χώρα μας, δηλαδή όλοι μας.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ- ΦΥΣΙΚΑ ΝΑΙ

Η Ελληνική γεωργία θα εμφανίσει στο εγγύς μέλλον ( ίσως και εντός του 2009 αρχές του 2010 ) δύο τάσεις :
Οι αγρότες θα αντιμετωπίσουν την κρίση αντιδρώντας με δύο τελείως διαφορετικές λογικές.
- Η πρώτη , με μηδενισμό της μαζικής γεωργικής παραγωγής και αναμονής μέχρι να αλλάξουν οι συνθήκες, να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Αυτή η λογική άλλωστε απορρέει από την εφαρμογή , αλλά και τις οδηγίες εφαρμογής της νέας Κ.Α.Π.
Μέχρι τότε οι αγρότες θα ασχοληθούν με τον αγροτουρισμό την οικοτεχνία την αγροτική ζωή την οικολογία κλπ. καλλιεργώντας τα απαραίτητα για την διαβίωση τους με εκτατικές μορφές καλλιέργειας, ήπιας ανάπτυξης, με ελαχιστοποίηση των εισροών .
- Η δεύτερη, λογική – τάση, θα είναι η συνέχιση του παραδοσιακού τρόπου καλλιέργειας ( εντατικό- υπερεντατικό ) και ταυτόχρονη προσπάθεια υποστήριξης των παραγόμενων προϊόντων , στις αγορές , με δυναμικές κινητοποιήσεις , ενδεικτικά αναφέρω , μποϋκοτάζ σε προϊόντα και σε εισαγωγές από άλλες χώρες- μπλόκα στα σημεία εισόδου της χώρας κλπ.
Άξονας πίεσης θα είναι η κοινωνική συνοχή της Ελληνικής υπαίθρου.
Ο αγροτικός πληθυσμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνικής συνοχής. Η παρούσα λογική , θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική εξαθλίωση , λόγω συσσώρευσης χρεών στους αγρότες.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ-ΠΡΟΒΛΕΨΗ
Φοβάμαι ότι οι αγρότες θα ακολουθήσουν την δεύτερη λογική που, στην παρούσα φάση είναι λανθασμένη . Το μεγάλο εμπόδιο του Έλληνα αγρότη στην ώριμη επιλογή του είναι :
1)Η διαβρωμένη κρατική μηχανή που με αδιαφάνεια στις διαδικασίες και ανίκανη να παρακολουθήσει τις εξελίξεις , ενδιαφέρεται μόνο για τις αγροτικές επιδοτήσεις των τεράστιων οικονομικών πακέτων.
2)Η δεινή οικονομική θέση που έχουν περιέλθει οι αγρότες
3)Η έλλειψη ηγέτη με όραμα στο αγροτικό κίνημα , να το οδηγήσει , μακριά από κομματικές σκοπιμότητες και οικονομικά συμφέροντα , με μοναδικό γνώμονα την επιβίωση του Έλληνα αγρότη, με οικολογική και όχι βιολογική γεωργία, διότι η οικολογία είναι στάση ζωής και όχι κέρδος.



Οι ενέργειες που άμεσα πρέπει να γίνουν για να εμποδιστεί το βίαιο ξέσπασμα του αγροτικού κόσμου είναι :
-Κατάργηση όλων των αγροτικών φόρων και αντικειμενικών προσδιορισμών του αγροτικού εισοδήματος
-Διαφάνεια στις διαδικασίες– όλα τα δημόσια διοικητικά έγγραφα στο διαδίκτυο.
-Δωρεάν τοποθέτηση και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την αγροτική ύπαιθρο.
-Δωρεάν οικοδομικές άδειες, πάσης φύσεως αγροτικών κτιρίων σε όλη την ύπαιθρο.
-Κατάργηση των σχεδίων βελτίωσης και επιδότηση των επενδύσεων με απλή επίδειξη των τιμολογίων αγοράς και επιτόπιο έλεγχο, όπως συμβαίνει και σε γειτονικές χώρες.
-Όλες οι αγροτικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο , χωρίς επιβολή φόρων και χρονοβόρων «ειδικών αδειοδοτήσεων» που καταλήγουν σε αθέμιτες «συμφωνίες».

Η πολιτεία και η κυβέρνηση των Αθηνών , θα πρέπει να προφυλάξει τον αγροτικό πληθυσμό από την αυθαιρεσία και την διαφθορά της δημόσιας διοίκησης.

Γιατί μορφωμένος, περήφανος και οικονομικά ανεξάρτητος αγρότης σημαίνει κοινωνική συνοχή ολόκληρου του Ελληνικού κράτους,
Σημαίνει, υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ
Γιώργος Αιμ Παγουρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου