Σχετικά
α)με την εφαρμογή της οδηγίας 30/2003 της ΕΕ ,για την προώθηση της χρήσης βιοκαυσίμων , στην χώρα μας
β) με την << Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Λαμία για τα ενεργειακά φυτά και την παραγωγή βιοκαυσίμων >>
Στις 2/12/2005 παρακολουθήσαμε την ημερίδα στο συνεδριακό κέντρο του Κάστρου της Λαμίας ,για τα ενεργειακά φυτά και τα Βιοκαύσιμα.
Με έκπληξη ενημερωθήκαμε απο τους ομιλητές ότι ο Ελληνικός νόμος πλαίσιο , απαγορεύει στον έλληνα αγρότη να παράγει βιο-ντήζελ , παρα μόνο λάδι απο τους ελαιούχους σπόρους την στιγμή που σε ολόκληρη την ΕΕ ο ευρωπαίος παραγωγός έχει αυτό το δικαίωμα και μάλιστα το παραγόμενο απ’αυτόν βιοντήζελ δεν φορολογείται.
Οι προσπάθειες κάποιων να πουλήσουν νέα τεχνολογία στον αγροτικό κόσμο και να τους εγκλωβίσουν σε ομάδες ( νέους συναιτερισμούς ) οι οποίες , σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα , θα δώσουν στο παραγωγό ένα εισόδημα της τάξης των -11 έως 20 ευρώ ανά στρέμμα , είναι απαράδεκτες.
Συγχαρητήρια στην προσπάθεια της ομάδας της Αμφίκλειας , αλλά το χαράτσι των χιλίων ευρώ ανα κεφάλη για να μπεί κάποιος στην ομάδα , είναι λίγο πρόωρο την στιγμή που τα αποτελέσματα με την ελαιοκράμβη δεν είναι ενθαρυντικά.
Το πιό απλό να παράγει ο αγρότης βιοντήζελ στο αγρόκτημά του για τις ανάγκες του αλλά και για να το εμπορευθεί , όπως δικαιωματικά του ανήκει απο την ευρωπαική νομοθεσία αλλά και απο το ελληνικό σύνταγμα , κάποιοι ,για λόγους έξω απο την απλή λογική, του το αρνούνται.
Δεν ενημερώνει κανείς τον παραγωγό για την απλούστατη μέθοδος παραγωγής βιοντήζελ , εξαγωγή δηλαδή του λαδιού απο τους ελαιούχους σπόρους , με σύνθλιψη ( ψυχρή μέθοδος ) και η εν συνεχεία προσθήκη μεθανόλης και καυστικής σόδας ή καυστικής ποτάσας . Μπορεί όμως ο ενδιαφερόμενος αγρότης , αφού το κράτος αδρανεί ,να την βρεί σε πάμπολες διευθύνσεις του διαδικτύου .
Η δε ικανότητα του ανθρώπου να ζυμώνει σάκχαρα και να παράγει αιθανόλη , χάνεται στην αρχαιότητα. Η ζύμωση του αμύλου απο δημητριακά είναι πιό πολύπλοκη, επειδή είναι απαραίτητο να μετατρέψουμε πρώτα το άμυλο σε σάκχαρο και μετά σε αλκοόλη , αλλά και αυτή η διεργασία ήταν γνωστή στην αρχαιότητα.
Για την παραγωγή καυσίμων κατευθείαν απο λάδι χωρίς περαιτέρω επεξεργασία, διεθνώς γνωστή ως SVO ( straight vegetable oil ) κανείς ειδικός δεν ανέφερε οτιδήποτε, αν και στην κοινοτική οδηγία 30/2003 στον στόχο 12 αναφέρεται οτι μπορούν και αυτά να χρησιμοποιούνται . Τι το πιό εύκολο και εφαρμόσιμο για τον Έλληνα παραγωγό.
Με πάφθηνα μηχανήματα της τάξης των 2000-2500 χιλιάδων ευρώ ο κάθε παραγωγός θα μπορούσε να εξάγει λάδι απο τους ελαιούχους σπόρους που θα παρήγαγε στο χωράφι του , κερδίζοντας ολόκληρη την προστιθέμενη αξία της παραγωγικής διαδικασίας, χωρίς μεσάζοντες.Υπάρχουν εταιρείες στην Γερμανία (Elsbett Technologie VWP, Vereinigte Werkstätten für Pflanzenöltechnologie κλπ ) που κατασκευάζουν και πωλούν σε κάθε ενδιαφερόμενο τα απαραίτητα ανταλλακτικά (kit ) ώστε ο παραγωγός να μετατρέψει τον κινητήρα του τρακτέρ η του αγροτικού του αυτοκινήτου σε κινητήρα καύσης του παραγόμενου απο την σοδειά του ,λαδιού.
Μπράβο στον Περιφερειάρχη της Στερεάς Ελλάδας που τόλμησε να πεί οτι << η τεχνολογία υπάρχει , δινεται δωρεάν και δεν έχει νόημα να ανακαλύψουμε ξανά την Αμερική >> ,μπράβο στον βουλευτή Καλιώρα και στην βουλευτή Αντωνίου που τόνισαν την ανάγκη και την σημασία του ρόλου και της θέσης του αγρότη σ’αυτήν την προσπάθεια , μπράβο στον δήμαρχο Κοτρωνιά που ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους ενδιαφέρουν την τοπική αυτοδιοίκηση το θέμα και η οικονομική πορεία των αγροτών .
Βασικός μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας είναι η ελεύθερη και αφορολόγητη παραγωγή βιοντήζελ απο εμάς τους αγρότες .όπως συμβαίνει στις δυτικοευρωπαικές χώρες ( Γερμανία – Δανία- Γαλλία κλπ.)
Μοχλός πραγματικής ανάπτυξης της χώρας μας είναι η βελτίωση της θέσης του αγροτικού κόσμου και όχι κάποιων έξυπνων ευκαιριακών
Κάνω έκληση στον υπουργό της Γεωργίας αλλά και προσωπικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό να παρέμβει και να τροποποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορεί ο έλληνας αγρότης αυτόνομος και ελεύθερος να παράγει και να διακινεί το βιοντήζελ τηρώντας της προδιαγραφές της Ευρωπαικής Επιτροπής Τυποποίησης .
Δεν χρειαζόμαστε καμμία απολύτως επιπλέον επιδότηση , ούτε εμείς ούτε οι επίδοξοι επενδυτές ή ερευνητές. Η τεχνολογία υπάρχει απο δεκαετίες στην Αμερική και στην Ευρώπη τις όποιες επενδύσεις μπορούμε μόνοι μας να τις πραγματοποιήσουμε.
Χρειαζόμαστε μόνο δικαίωμα στην παραγωγή και διάθεση του βιοντήζελ και θα επιβιώσουμε .
Σύνθημά μας
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΟΚΑΥΣΙΚΩΝ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΒΙΟΝΤΗΖΕΛ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ετσι μόνο θα επιτευχθεί η καινοτομία και η ανταγωνιστικότητα όπως πολύ σωστά ανέφερε κάποιος εκ των ομιλητών οτι είναι το κλειδί της επιτυχίας για τα επόμενα χρόνια.
Μόνο έτσι βλέπουμε κάποια προοπτική για μας τους εγκλωβισμένους και αποπροσανατολισμένους αγρότες απο την εφαρμοζόμενη κοινή αγροτική πολιτική της ΕΕ.
Αλλιώς, για μια ακόμη φορά θα έχει θυσιαστή ο αγροτικος κόσμος στον βωμό της σκοπιμότητας του συμφέροντος , της μιζέριας στην χάραξη εθνικής πολιτικής και της αδιαφορίας.
Γιώργος Παγουρόπουλος , Λαμία Δεκέμβρης 2005
Γιώργος Παγουρόπουλος , Λαμία Δεκέμβρης 2005
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου